Cimnastik sanatın çeşitli tekniklerle buluştuğu estetik ve zerafetin ön planda olduğu bir spor dalıdır. Görsel beğeniye hitap eden ritmik cimnastiğin tarihsel gelişim sürecine baktığımızda sanatın birçok dalının etkisi altında kaldığı görülmektedir. Başlıca yararlandığı alan dans sanatı olmuştur. Özellikle klasik ve modern bale, milli danslar, folklor, ritmik cimnastiğin etkisi altında kaldığı başlıca branşlardır.
Ritmik cimnastikde kullanılan aletler olimpik sıraya uygun olarak: ip, çember, top, labut, kurdeledir. Ritmik cimnastikte yarışmalar, dünya genelinde ferdi ve grup şampiyonları olmak üzere iki şekilde düzenlenmektedir. Ritmik cimnastikte en önemli kısım vücut hareketleri ve alet kullanımıdır.
- İP: Dinamiklik isteyen bir alet olup;atlamalar, sekizler, çevirmeler, rotasyon hareketleri, küçük ve büyük atış çeşitleri yapılır.
- ÇEMBER: daha fazla esneklik ve teknik beceri gerektiren bir jimnastik aleti olup çevirmeler, vücutta ve yerde çeşit yuvarlamalar, rotasyonlu hareketler ve atışlar yapılır.
- TOP: Vücudun üzerinde yuvarlanması, sektirilmesi, yumuşak ve dişiliği ön plana çıkaran hareketlerin birleşmesi ile zerafet ortaya çıkar.
- LABUT: iki parça halinde bir jimnastik aleti olup devamlı hareket halindedirler. Küçük, orta, büyük daireler, değirmenler, vuruşlar, çeşitli asimetrik hareketler, tek ve çift labut atış teknikleri vardır.
- KURDELE: Akıcı teknik hareketler ve vücut elementleri birbiriyle mükemmel bir uyum içinde olup kullanımı için daha fazla güç ve koordinasyon gerekir. Bu alete ait teknikler arasında: spiraller, zikzaklar, daireler, yüksek atışlar, bumeranglar sayılabilir.
Merhaba bu bir yorumdur.
Bir yorumu silmek için giriş yapıp yazının yorumlarına göz atın. Orada düzenleme ve silme seçenekleriniz sizi bekliyor.